Tips voor verantwoord fillen

15 december 2016

Veel dames in Hollywood die zich laten behandelen door cosmetische chirurgen, vergrijpen zich wel een aan de hoeveelheid fillers en spierontspanners. Veroudering van de huid mag dan wel veel dames (en heren) een doorn in het oog zijn maar niemand wil een zogenaamd 'pillowface' of een 'snavel' in plaats van vollere lippen of starende blikken als je voorhoofd niet meer meebeweegt met de rest van je gezicht.

Onze bijzonder bekwame en ervaren plastisch chirurgen geven je eerlijk advies waarbij jouw unieke uitstraling centraal staat!

Informatie en tips voor verantwoord fillen:

Medische oorsprong
Fillers hebben van oorsprong een medisch doel: ze zijn bedoeld om de natuurlijke lichaamsvorm te herstellen na een chirurgische ingreep. Plastisch chirurgen zijn de eerste specialisten die werkten met fillers. Fillers hebben dus een ander doel ten opzichte van Botox. Botox is een merknaam voor de spierontspanner: botulinetoxine type A. De naam Botox is dus een merk en vaak ten onrechte gebruikt, maar in de volksmond wel zo bekend.

Hoe werkt het?
Een filler werkt als volgt: de vloeistof wordt onder de huid gespoten en trekt daar vocht aan, dat het ook vasthoudt. Zo worden kuiltjes, rimpels of lege ruimtes opgevuld. De vloeistof hyaluronzuur is lichaamseigen en afbreekbaar. Dit laatste is belangrijk om te weten, laat in ieder geval nooit een permanente filler zetten.

Kijk uit voor wildgroei!
Fillers van hyaluronzuur zijn in opmars in de anti-aging industrie, die in haar geheel ook onstuimig groeit. De omzet in cosmetische behandelingen wereldwijd bedraagt naar schatting 20 miljard euro. Niet mis dus. Wildgroei is er ook. Van ‘spuitdokters’ en zelfs kappers en enkele schoonheidsspecialistes die ook een graantje willen meepikken. Gelukkig stelde minister Schippers nieuwe eisen voor de cosmetische sector. Injectables mogen nu alleen nog maar door BIG-gecertificeerde artsen worden toegediend.

Een kwestie van "smaak"
Verschillende behandelaren houden er verschillende "smaken" op na. Daarbij gaat de ene trend over in de andere. Zo gebruikt de ene arts de zogenaamde liquid facelift, een facelift met behulp van fillers en Botox. Wat tegenwoordig ook veel gedaan wordt is de “no trace face” of de “baby-Botox”, waarbij met kleinere hoeveelheden fillers en Botox correcties worden uitgevoerd die subtiel en nauwelijks zichtbaar zijn. In Nederland wil men vaak een natuurlijk effect, waarbij in bijvoorbeeld Amerika het zichtbare effect van een cosmetische ingreep juist een statussymbool is.

Bezin eer ge begint!
Bedenk eerst zelf wat het resultaat zou moeten zijn van een behandeling met een filler. 

Hou deze checklist voorhanden bij het gesprek bij je behandelaar:

  • Verifieer dat je geen permanente filler laat zetten. Permanente fillers zijn sinds dit jaar verboden in Nederland!
  • Check hier of je behandelaar BIG-gecertificeerd arts, of nog beter, of je behandelaar een plastisch chirurg is
  • Vraag welke techniek jouw arts gebruikt
  • Kies niet alleen voor goedkoop. Het gaat tenslotte om je gezicht. Ga niet in op stuntacties. Stuntacties zijn verboden de NVPC.

Onze professor dr. René van der Hulst gaf een Clinical Facial Anatomy & Live Aesthetic Injections Expert Course in Amsterdam aan cosmetisch artsen in opleiding. Hij zei hierover het volgende: 'Een goede opleiding is van belang. Het is verbazingwekkend te zien dat er nog steeds veel dokters “spuiten” zonder gedegen opleiding. Essentieel is dat jouw behandelaar genoeg kunde heeft van de anatomie van het gezicht.'

Wil je meer informatie over onze behandelingen met een filler of over botox? Dat kan! Maak een afspraak met een van onze ervaren plastisch chirurgen. Wij geven je een eerlijk advies! En wij houden ons aan de richtlijnen en regels van de NVPC.