Hoe zorg ik ervoor dat ik een mooi litteken krijg?

13 mei 2019

Dat is een veel gestelde vraag in de spreekkamer van de plastisch chirurgen. Want een ingreep, óók een esthetische ingreep, betekent vaak ook een litteken. De plastisch chirurg is bij uitstek dé specialist om ervoor te zorgen dat je een zo MOOI mogelijk of onzichtbaar litteken krijgt. Toch zijn de omstandigheden en de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen voor een optimale wondgenezing ook zeker van belang! Voor een zo MOOI mogelijk resultaat zetten we hieronder het een en ander op een rijtje voor je.

Fases van het litteken

Het proces van littekenvorming kent een aantal fases en het totale proces kan wel 2 jaar in beslag nemen. Het is dus belangrijk voor je om te weten dat je tot 2 jaar actie kunt ondernemen om je litteken er mooier uit te laten zien. 

Wetenschappelijk bewezen

Tijdens de controleconsulten na een operatie of ingreep op de zelfstandige behandelkamer, krijgen wij regelmatig de vraag welke crème wij adviseren om de littekens mee te behandelen. Dat is logisch. Er zijn veel crèmes die te boek staan als ‘de beste voor het behandelen van littekens’.

Maar wat is wetenschappelijk de beste behandeling voor een litteken? Wij lichten dit graag verder toe:

1. Masseren, masseren, masseren

De eerste twee weken moet je gewoon heel voorzichtig zijn met het litteken. Ons eerste advies is heel simpel; na 2-3 weken kun je beginnen met regelmatig en grondig masseren. Masseer minimaal 2 x per dag en liefst zo vaak als je kunt voor een periode tot 6 weken. Neem het litteken tussen duim en wijsvinger en maak kleine ronddraaiende bewegingen. Zo houd je het litteken soepel en zorg je voor aanmaak van nieuw collageen. Dit kan in combinatie met een crème maar onthoud: masseren is het belangrijkste! Let op: begin niet te vroeg! Pas als het litteken stevig genoeg is en àlle korstjes verdwenen zijn. Bij het controleconsult geven we u hierin een advies mee. In het specifieke geval na een ooglidcorrectie is masseren niet nodig.

2. Bescherm tegen UV licht

Het is belangrijk om in de eerste 2 jaar het litteken te beschermen tegen UV licht. Littekens genezen in ongeveer 1,5 tot 2 jaar. In deze tijd kan een nieuw litteken weer rood worden, donkerder kleuren en irriteren onder invloed van UV licht.

3. Zorg dat het litteken schoon blijft om infectie te voorkomen

Desinfecteer een litteken niet met alcohol maar gewoon met water. Ga de eerste 4 weken niet zwemmen of naar de sauna.

4. Vermijd het rekken van de huid

Het rekken van de huid kan het litteken breder maken. Vermijd activiteiten die de huid onnodig zwaar belasten (zoals gewichtheffen of andere zware sporten gedurende de eerste weken na het ontstaan van de wond). Verder adviseren wij ook om de eerste 6 weken geen bal- of contactsporten uit te oefenen zodat het litteken niet open kan springen.

Tot slot:

Ondanks alle genoemde punten komt het soms voor dat iemand een actief litteken ontwikkelt. Als dit na 4 – 6 maanden het geval is, kun je een afspraak maken met de plastisch chirurg om een verdere behandeling af te spreken. Let op, deze aanvullende behandelingen vallen onder verzekerde zorg en gaan altijd ten koste van je eigen risico.