• Andrzej Piatkowski over

    zijn werk als plastisch chirurg

Verschil tussen cosmetische arts en plastisch chirurg

20 juli 2017

Even voorstellen

Andrzej Piatkowski de Grzymala studeerde geneeskunde en volgde de opleiding tot plastisch chirurg aan het universitair ziekenhuis in Aken. Hij is gespecialiseerd in reconstructieve microchirurgie en esthetische chirurgie. Andrzej is sinds 2011 werkzaam in Nederland en sindsdien verbonden aan VieCuri Medisch Centrum, MUMC Maastricht en de MOOI Kliniek in Maastricht. Andrzej ziet elke behandeling als een uitdaging om een zo mooi mogelijk resultaat na te streven, niet uitmakend of het om reconstructieve- of cosmetische chirurgie gaat.

Etiketten en keurmerken

Je herkent vast het dilemma. Je wilt de muur laten verven of de ramen laten vernieuwen. Maar wie zijn de juiste vakmensen voor de klus? Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ikzelf vind het vaak erg moeilijk om hierin een keuze te maken, omdat ik simpelweg vaak niet weet wat de verschillen tussen de vakmensen zijn. In tegenstelling tot de aannemer of de klusjesman, zijn er in de voedingsindustrie veel etiketten en keurmerken op de verpakkingen te vinden, zodat je exact weet wat je koopt.

Verschillen in opleiding 

Gelukkig bestaat er ook “een etiket” voor artsen die cosmetische operaties en niet-chirurgische behandelingen uitvoeren. De titel 'Plastisch Chirurg' is een beschermde titel in Europa. De titel 'Cosmetisch arts' mag iedereen voeren die een artsendiploma heeft afgelegd. In Nederland bestaat tot op heden nog geen wet die het artsen verbiedt om zonder erkende opleiding bepaalde ingrepen te verrichten. Wel moeten de 'cosmetisch artsen' hun kennis en vaardigheden opdoen alvorens bekwaam te worden. Het is zeer de vraag of een cosmetisch arts dezelfde kennis en bekwaamheid van zaken heeft als een erkend plastisch chirurg, welke in zijn/haar 6-jarige opleiding gedurende 2 jaar algemene chirurgie leert verrichten waarna nog 4 jaar lang zich onder begeleiding intensief verdiept en bekwaamt in de plastische, reconstructieve en handchirurgie. Hierbij wordt de plastisch chirurg in opleiding ieder half jaar geëxamineerd. Het is niet voor iedereen weggelegd, deze zware opleiding af te ronden. Sommige cosmetisch artsen hebben geen of een zeer slechte opleiding gehad.

Aandacht voor kwaliteit

Patiënten informeren zich tegenwoordig op velerlei sites over de patiëntvriendelijkheid van de behandelend arts. Heel belangrijk, maar wij pleiten ook dat patiënten zich eveneens goed laten informeren over de bekwaamheid en aldus bevoegdheid van de dokter.  Wil je zeker zijn van een plastisch chirurg? Vraag dan of hij of zij aangesloten is bij de ‘NVPC’ (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie). Besteed aandacht aan kwaliteit van jouw vakman of vakvrouw, als je een cosmetische ingreep overweegt.